Як отримати ПМЖ у Словаччині?

Як отримати ПМЖ у Словаччині

ПМЖ (Постійне Місце Проживання)

— це один із найлегших способів легалізації в країнах Європейського Союзу. Іноземці, що виготовили його, оформивши необхідні документи, можуть користуватись всіма благами та пільгами, доступними місцевому населенню — здобувати освіту, легально працювати, відкривати та розвивати бізнес та купувати нерухомість. Що найцікавіше — для отримання цього статусу не потрібно здавати мовні іспити чи відмовлятись від наявного громадянства.

Про те, як отримати ПМЖ у Словаччині, які переваги це надає, які документи для цього потрібні, та скільки це коштує — читайте далі.

Що дозволяє ПМЖ у Словаччині?

Навідміну від ВМЖ — тимчасового дозволу, ПМЖ не накладає жодних обмежень для бізнесменів, і відкриває можливості для майже будь-якої підприємницької діяльності, з правами, що майже не відрізняються від тих, що є у громадян країни. Іноземець, що отримав ПМЖ може:

 

А як отримати ПМЖ?

Для отримання дозволу на постійне проживання у Словаччині слід дотримуватись законів ЄС та прожити у Словаччині зі статусом тимчасового дозволу на проживання кількість часу, передбачену законами про імміграцію. Іноземці можуть отримати безстроковий, довгостроковий дозволи на проживання та дозвіл на 5 років.

Дозвіл на 5 років можуть отримати:

- Члени сім'ї громадянина Словаччини:

- Діти до 18 років, які перебувають під опікою у іноземця, що має право на тривале проживання.

Безстроковий дозвіл можуть отримати:

- Діти віком 18 (або менше) років осіб з правом на безстрокове проживання;

- Громадянин іншої країни, який володіє типом ПМЖ на 5 років вже чотири роки.

 

Довгостроковий дозвіл можуть отримати особи, хто:

 

Також, одним із найлегших способів отримати ПМЖ є працевлаштування у Словаччині — WorkServis виготовляє своїм клієнтам тимчасовий дозвіл на проживання, на підставі якого отримати дозвіл на постійне проживання не складе труднощів.

 

А які документи необхідні?

Ось перелік документів для оформлення ПМЖ в Словаччині на п'ять років:

   

Папери в момент подачі повинні:

Для отримання безстрокового дозволу додають поліс медичного страхування і діючий документ, що послужив офіційною підставою для оформлення права на перебування.

Оформлюючи довгострокове проживання, слід також додати довідку про достатній для життя регулярний дохід.

Процедура отримання ПМЖ

Процедура оформлення залежить від типу проживання:

ПМЖ на п'ять років

Зазначений вище пакет документів подають:

Термін розгляду заяв зазвичай складає 90 днів.

Зауважте, при подачі заяви в Словаччині у вас повинні бути легальні підстави перебування на території держави - ВНЖ або діюча віза. Якщо рішення про надання постійного місця проживання виявилось позитивним, необхідно:

Безстрокове ПМЖ

Особисто подають документи до місцевого відділення поліції у справах мігрантів. Крайній термін виготовлення — останній день дії посвідки на проживання. Зазвичай, рішення стає відоме протягом 90 днів.

Зауважте, для виготовлення безстрокового ПМЖ іноземець має перебувати в країні на підставі виданого раніше п’ятирічного дозволу на перебування.

 

Довгострокове ПМЖ

Можна отримати після п'яти років тимчасового перебування в країні, на підставі возз'єднання сім'ї, діючої робочої візи або ведення підприємницької діяльності.

Пакет документів особисто подають до відділення поліції у справах мігрантів за місцем проживання. Для початку достатньо надати заяву та закордонний паспорт. Решту документів можна донести дещо згодом. У період очікування 90 днів можна не виїжджати з країни. Громадянина іншої держави можуть позбавити права на довготривале перебування, якщо після отримання статусу він безперервно:

 

Увага! Для відновлення статусу втраченого із зазначених вище причин достатньо подати повторну заяву на отримання права на довгострокове перебування.

Скільки коштує оформлення?

За оформлення статусу ПМЖ на 5 років заявник сплачує адміністративний збір:

 

Вартість безстрокового і довгострокового дозволу 165,5 €. Збір за виготовлення та видачу ID картки — 4,5 €. Також зауважте, що картка дійсна тільки при наявності закордонного паспорту.